Blog

Tipovi i vrste Ludih Tura

Šta znači istraživačka, šta pešačka, šta gazivoda kao vrste tura?

Tipovi i vrste Ludih Tura
Tipovi i vrste Ludih Tura
Datum
May 14, 2024
Autor
Đole

1. Istraživačka tura

Ovo je tip ture na kojima se ne krećemo označenim i utvrđenim stazama, već idemo duboko u divljinu prirode. Često su ove ture ocenjene sa kondicionom težinom i nivoom spretnosti iznad 6/10, jer ne znamo na kakav teren nailazimo i koliko ćemo morati da se krećemo njime. Sa druge strane, na ovim turama je pravi duh Ludih Tura i nepisano pravilo je da su ove ture i najbolje.


2. Pešačka tura

Na pešačkim turama se krećemo po utvrđenim i označenim stazama, međutim, kako su ovo Lude Ture, ni jedna tura ne može proći bez skretanja sa puta. Prema tome, načelno se držimo staza i planinarskih oznaka, ali ukoliko nam okruženje dozvoljava da idemo van staze, uradićemo to. Ovaj tip tura uglavnom nije ocenjen visokim nivoom spretnosti.

3. Gazivoda

Gazivoda je deo puta kojeg preseca ili preko kojeg prelazi reka, što znači da je to deo puta ili reke preko kojeg moramo da pređemo. Na nekim turama ih imamo često i od nas se zahteva razmišljanje kako ćemo taj deo preći - da li ćemo se izuvati ili napraviti mostić. Takođe, kad dođe leto, većina tura su gazivode ili čak sve vreme idemo kroz vodu. Ovakav tip avanture je ocenjen sa višim nivoom spretnosti.

4. Kupanjac

Ture na kojima imamo priliku da se okupamo u reci ili jezeru. Ne biramo godišnje doba i uvek koristimo priliku da se brćnemo, bila to zima ili leto - nebitno je. Hladna voda ima mnogobrojne benefite i ludoturaši to dobro znaju. Leti se organizujemo ture na kojima možemo da se kupamo i rashladimo uz lubenicu. Ovaj tip ture zahteva viši nivo spretnosti i patike za vodu koje se mogu naći u Dekatlonu, Dajhmanu, a nekad čak i u Lidlu.

Izdvojene destinacije

Veliki Rzav regata - Lude Ture ft Kinezi edišn

Veliki Rzav regata - Lude Ture ft Kinezi edišn

Ovo je jedan od najluđih poduhvata koje smo imali ove godine. Regata Lude Ture edišn predstavlja događaj koji opravdava naše ime.

Suva planina i Gospodari Prstenova

Suva planina i Gospodari Prstenova

Suva planina je svrstana u TOP 3 najlepša mesta na kojima smo bili do sad. Planina je izazovna i legenda kaže da ćeš biti veoma blizu slovenskim bogovima na ovoj planini.

Veliki Rzav

Veliki Rzav

Ovo je najlepša i najčistija reka Srbije koju su Lude Ture posetile do sad. Najpribližnije egzotici što naša zemlja ima da ponudi.