Blog

Kakva odeća mi je potrebna za planinu?

Ne ideš na Mont Everest i nije ti potrebna Bog-zna koliko skupa i specijalna odeća, a velika je mogućnost da već imaš ono što je potrebno.

Kakva odeća mi je potrebna za planinu?
Kakva odeća mi je potrebna za planinu?
Datum
May 6, 2024
Autor
Đole

Odeću za turice, odnosno za planinu možemo podeliti u tri celine:

1. Odeća za prelazno vreme (jesen i proleće)

Odeća za prelazno vreme je po meni najkomplikovanija, ne zbog samog izbora odeće već zbog promenljivosti vremena u jeseni i proleću. To je period gde je mogućnost vetrovitog i/ili kišnog vremena veća, kao i promene temperature, pa je zbog toga i preporučeno imati odeću koja je multifunkcionalna.

Odeća na otkopčavanje je najbolja varijanta za planinu. Ako ti je toplo, otkopčaš, ako ti hladno zakopčaš, kako za gornji deo dela tako i za donji. U prodavnicama se mogu naći pantalone koje imaju opciju otkopčavanja, tako da imaš i šorc. Međutim, ovaj tip pantalona je i skuplji.

2. Odeća za leto

Za ovo godišnje doba - majica, šorc i udri. Međutim, ono što se pokazalo efektivnijom varijantom od majica su velike marame/ogrtači, jer vazduh svuda cirkuliše, lagani su, pokriva ceo gornji deo tela i daje osećaj lagodnosti i rashlađenosti. Tad shvatiš da arapi nisu nimalo naivni sa njihovim načinom oblačenja, ipak žive u mnogo toplijim predelima nego mi.

Svakako, aktivan veš (fitnes odeća) su preporučene opcije i sa kojima ne možeš da pogrešiš (i majica i šorc). Ako se oznojiš ili pokvasiš, brzo će se osušiti. Ako ima vetra, nećeš se ušinuti kao ako bi nosio pamučnu majicu.

Pamučne majice možeš da nosiš, samo nemoj kretati na turicu bez rezerve. Pamuk kad se natopi znojem, ne može tako brzo da se osuši kao aktivan veš, zbog čega se on i izbegava na planini. Takođe, imaš verovatnoću da će se pocepati.

3. Odeća za zimu

Ovo je naizled i jeste najjednostaviji način oblačenja. Zima je - obuci se toplo. Mada, treba povesti računa da se ne natrontaš sa puno odeće, jer verovatnoća je velika da ćeš morati da se skineš. Preporuka i ovde da majica koja će ti ići uz telo bude aktivan veš. Jakne i pantalone su poželjno da budu od materijala koji je vodootporan i vetrootporan.

Da se razumemo...

Ako je veći deo odeće koji imaš pamuk, to ne znači da bi trebalo da preskočiš odlazak na turicu. Nemoj biti taj lik.

Lični primer: prvih dve godine sam mahom išao u pamučnoj odeći na planinu i vremenom sam malo po malo kupovao bolju opremu kako sam shvatio da je ovo sport kojim želim da se bavim. Neće ti se ništa loše desiti ako nemaš od glave do pete preporučenu opremu, volja i želja je ono što je najbitnije.

Odeća koju ćeš koristiti u prelaznom periodu ćeš koristiti i tokom zime, pa čak i tokom leta. Nemamo više toliko jake zime i često nam se dešava da budemo samo u majici na zimskim avanturama.


Gde kupiti?



Dekatlon, Intersport i Armyshop (u Krnjači na Zrenjanincu) su prodavnice u koje se najčešće odlazi kako bi našla odeća koja je preporučena za planinu. Nude okej cenovni rang u poređenju sa kvalitetom i ja kao vođa turica prvi ću otići u neke od ovih prodavnica.

Sumirano...

Što više aktivnog veša/odeće za trening, kako za gornji deo tela, tako i za donji. Ako nosiš pamuk, ponesi rezervu. Pred svaku turu napravimo grupu na vacapu gde podelimo koju opremu je najbolje poneti.

Izdvojene destinacije

Veliki Rzav regata - Lude Ture ft Kinezi edišn

Veliki Rzav regata - Lude Ture ft Kinezi edišn

Ovo je jedan od najluđih poduhvata koje smo imali ove godine. Regata Lude Ture edišn predstavlja događaj koji opravdava naše ime.

Suva planina

Suva planina

Suva planina je svrstana u TOP 3 najlepša mesta na kojima smo bili do sad. Planina je izazovna i legenda kaže da ćeš biti veoma blizu slovenskim bogovima na ovoj planini.

Veliki Rzav

Veliki Rzav

Ovo je najlepša i najčistija reka Srbije koju su Lude Ture posetile do sad. Najpribližnije egzotici što naša zemlja ima da ponudi.